Spaanse wijnen
Dit wijnland maakte de afgelopen vijf jaar wellicht de allergrootste ontwikkeling door. Niet alleen door steun van de Europese Unie, maar vooral omdat het besef kwam dat de Spanjaarden zich niet alleen met volume maar ook met kwaliteit op de wereldmarkt konden begeven.
Spanje wat zich samen met Frankrijk en Italië de belangrijkste wijnproducent van Europa mag noemen heeft net als deze twee andere landen een enorme diversiteit aan klimaten, culturen en druivenrassen. Daar waar na het succes van Rioja vooral op de Franse druivenrassen werd gebouwd zien we de afgelopen jaren de identiteit van Spanje terugkeren. Terug naar de druivenrassen uit de regio, terug naar de tradities en kenmerken van de omgeving. Gelukkig wel in het huidige tijdsbesef maar ‘back to the roots’.
In Spanje is het in de meeste regio’s niet de vraag of dat het fruit rijp wordt, maar meer hoe. Een korte rijpingsperiode komt geen enkel fruit ten goede en de wijn uiteindelijk al helemaal niet. Hier hebben we letterlijk te maken met ‘slow food’ ook al moeten we dat in een ander context zien. Er wordt gezocht naar optimale fenolische rijpheid door na de vruchtzetting de groeicyclus zo lang mogelijk te rekken. Dit door het blad als zonbescherming flink te laten groeien maar tegelijkertijd ook zoveel mogelijk weg te knippen. Om irrigatie zo ver mogelijk terug te dringen zonder waterstress op te laten treden. Kortom veel keuzes die in de wijngaard gemaakt moeten worden om tot goede druiven te komen en uiteindelijk goede wijn.
Bekende wijngebieden van Spanje zijn Rioja en Navarra, maar ook Ribera del Duero en Rueda staat ondertussen op bijna elke wijnkaart. Het succes van Rias Baixas wordt ondertussen door vele handen gedragen. Maar ga ook eens kijken in de ‘kleinere keukens’ van Bierzo en Getariako of Jerez. Dit zijn hele spannende wijngebieden die hele ‘eigen’ wijnen voortbrengen.
Peñedes - Sant Jaume Sesoliveres
Dit is een écht familiebedrijf waar ze fenomenale Cava's maken. Mede door de langere tijd 'sur lattes' hebben deze cava's kracht en verfijning. Hier laat je menig champagne voor staan! Cava van de allerhoogste kwaliteit in de volledige traditie van het Cava maken, maar dan met een zo laag mogelijke dosage wat de wijnen strak en fris maakt.
Dit is de afgelopen jaren niet onopgemerkt gebleven. Zo werd één van hun cava's jarenlang geschonken als huisbubbel in het befaamde drie sterrenrestaurant El Bulli, maar ook bekende wijnschrijvers als Jancis Robinson en Robert Parker waren (en zijn) lovend over deze heerlijke wijnen.
Cava Brut de Brut Gold
GLAÇ Cava Brut Nature
GLAÇ Cava Brut Rose
Cava Gran Reserva XP Brut Nature
Cava Gran Reserva Brut Nature
Cava Pinot Noir Rosado
Peñedes - Sant Pau Mountain
Josep Masachs Llorach richtte in 1920 zijn wijnbedrijf op in Peñedes. Destijds begonnen met het maken van ‘stille’ wijn, welke alleen voor eigen consumptie (of die van goede vrienden) gemaakt werd. Gedurende de jaren kreeg hij steeds meer wijngaarden in bezit, waarvan een aantal gesitueerd zijn in het historische Sant Pau Mountain, een gebied met een rijk landschap en gevarieerde terroirs.
Zij maken cava op traditionele wijze, waarin zij het karakter van het terroir een belangrijke plek geven. De cava’s zijn eigenwijs, typisch en expressief in fruit.
Il-Lusío Cava Brut Nature
Baskenland - Hondarribia
In 2007 krijgt het gebied Getariako Txakolina een Denimonation of Origin (oorsprongsbenaming), wat de deuren opent om txakoli-druiven te gaan aanplanten. In 2012 opent Bodega Hiruzta de deuren in Hondarribia, bakermat van de Txakoli, onder leiding van de familie Rekalde.
Een droom die uitkomt van vader en zijn 2 zoons, vandaar ook de naam Hiruzta, Dit staat voor 'een 3-persoons oogst'. Hun eerste Txakoli met vintage 2011 is een feit. Dit jonge bedrijf koppelt moderne technieken aan oude tradities. De met traliewerk beplante wijngaard bevindt zich op een bevoorrechte locatie op het zuiden, met maximale zonnestraling en profiterend van de zeebries van de Jaizkibel-kliffen. De bijna vergeten lokale traditionele druivenrassen zoals Hondarribi Zuri en Hondarribi Beltza brengen ze opnieuw onder de aandacht van de kritische wijnliefhebbers van deze tijd.
Txakolina
Txakolin Berezia
Cariñena
Bodegas Esteban Martin ligt aan de voet van de Iberische Cordillera.
De Bodega heeft meer dan 200 hectare aan wijnbouwgrond waar verschillende druivensoorten worden aangeplant. Geweldige wijnen in het instapsegment. Prachtige combinatie van traditie en modernisering. Hier worden met succes wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen samengesmolten met bekende Franse rassen.
Verteerbare toegankelijke wijnen met herkenbaarheid.
Maluni | Chardonnay - Macabeo
Ook zonder frontlabel verkrijgbaar
Maluni | Garnacha - Syrah Rosado
Ook zonder frontlabel verkrijgbaar
Maluni | Garnacha - Syrah Tinto Joven
Ook zonder frontlabel verkrijgbaar
La Rioja - Sierra de Yerga
Bodegas del Medievo verbouwt de druiven in de uitlopers van de Sierra de Yerga. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 400 en 550 meter. Met niet erg vruchtbare, ijzerhoudende kleigronden die samen met de lage regenval ervoor zorgen dat de wijnstok onder zware omstandigheden groeit, wordt de kwantiteit beperkt en de kwaliteit bevordert.
Het wijnhuis bevindt zich in een klimatologische overgangszone. Winters zijn vergelijkbaar met die van continentale klimaten; koud en droog met heersende noordenwind, frequente maar nooit extreme vorst en weinig sneeuw. De zomers zijn typisch mediterraan: heet (vooral als de wind uit het zuiden komt) die meestal gepaard gaat met sterke stormen en periodes van stortregens., alhoewel het over het algemeen weinig regent.
Marques de Mejía | Rioja Joven Blanco
Marques de Mejía | Rioja Joven Tinto
Marques de Mejía | Rioja Crianza
Marques de Mejía | Rioja Reserva
Rioja Blanco Fermentado en Barrica
La Mancha - Cuenca
In het hart van La Mancha vinden we in de buurt van Huete dit prachtige wijngebied op ongeveer 900m hoogte. Pago Calzadilla is naamgever van de D.O. Het is een relatief jong familiebedrijf, maar één van de beste wineries in Spanje wat ons betreft.
In de jaren 80 werden de eerste druiven aangeplant door de familie Uribes, in een regio waar voorheen nooit eerder wijngaarden waren, In 1992 werd de winery opgericht, inmiddels gerund door dochter Paula Uribes. Van de 23ha wijngaarden is het merendeel met Tempranillo aangeplant. Er is zeer goed gekeken welke verschillende bodemsoorten het beste bij de verschillende druivenrassen passen. Alle druiven worden met de hand geoogste in kleine mandjes van maximaal 15kg. Alle wijnen die ze maken hebben een enorm bewaarpotentieel en een unieke expressie van het terroir.
Deze bodegas maakt werkelijk het beste van het beste. Kleine percelen, zeer strenge selectie van de druiven en houtgebruik in de meest subtiele zin van het woord. De verschillende combinaties van Tempranillo met de Franse druiven Syrah en Cabernet Sauvignon zijn geweldig.
Paysan
Opta
Calzadilla Classic
Allegro
Gran Calzadilla
Toro
Bodegas Coral Duero werd in 2003 opgericht door Jesús Fernández, geboren in Toro en het grootste deel van zijn leven werkzaam in de maritieme sector. Als wijnliefhebber in hart en nieren, koesterde hij de droom om ooit naar huis terug te keren en de beste wijnen in Toro te produceren. Vervolgens kocht hij ruim 30 hectare van de oudste en meest veerkrachtige wijnstokken in El Pego, een klein dorpje dat bekend staat om zijn beste terroir in de regio.
Een team experts in de zeldzame en uitzonderlijke druif, Tinta de Toro, kwam samen om onze eerste oogst in 2005 te produceren en de resultaten kwamen snel... Coral Duero behaalde hun eerste erkenning in 2008, met een gouden medaille bij de “Wine and Spirit Awards” en ontving in 2017 93 Parker Points voor wijnen geproduceerd als “Rompesedas” (nu R'sedas).
Jezus besloot in 2019 met pensioen te gaan, maar zijn droom leeft voort. Een groep vooruitstrevende jonge wijnliefhebbers zet zijn nalatenschap voort, brengt een frisse wind in de tradities van het Toro-terroir en creëert welsprekende en elegante uitdrukkingen van Tinta de Toro.
R'SEDAS
Los Lastros
Salgadero
Las Parvas
Castilla y León
Voor Spaanse begrippen een kleine Bodegas met slechts enkele honderde hectare wijngaarden. Hier wordt binnen Castilla y León en daarbuiten fantastische wijn gemaakt. Wijnen die bulken van het fruit, terroir en eigenheid. Avelino Vegas is hypermodern ingericht met de beste en laatste technologie. Kunstenaar Cristóbal Gabarrón heeft hun bodega in Rueda voorzien van prachtige sculpturen.
Ruim 60 van de productie is witte wijn van voornamelijk Verdejo en Sauvignon Blanc, welke wordt gemaakt in hun bodegas in Rueda. In Ribero del Duero waar de tweede bodegas staat wordt voornamelijk rode wijn gemaakt.
Vega de Castilla | Rueda Verdejo
Condado Real | Verdejo - Viura
Condado Real | Tempranillo Rosado
Condado Real | Tempranillo Tinto
VEGAS | Blanco
VEGAS | Prieta Picudo Rosado
VEGAS | Cabernet - Petit Verdot Tinto
Montilla-Moriles
We praten hier over een heel oud wijnbedrijf ten zuiden van Cordoba met alle tradities van dien. “Nature shaped by centuries” zoals ze zelf zeggen. Voor de zuidelijke regionen in Spanje is de 120 hectare die ze bezitten medium sized. 50 hectare van de wijngaarden bevinden zich in de ‘Pagos de Albariza’ Dit zijn kalkrijke bodems van de Sierra de Montilla en Moriles Alto; de Superior Quality gebieden binnen de D.O. Montilla-Moriles. Deze gebieden hebben een speciaal microklimaat en de bijzondere Albariza-bodems. De overige wijngaarden liggen in Aguilar de la Frontera en in Santaella.
Het grootste aandeel druiven is Pedro Ximénez, maar er is ook plek voor minderheidsvariëteiten die de 'vidueños' worden genoemd en die de ster zijn in de productie van sommige jonge wijnen: Airén, Torrontés, Muscatel en Baladí-Verdejo.. Baladí-Verdejo is de oude benaming voor de huidige Verdejo, waar ze hier Verdejo van maken zoals je Verdejo nog niet eerder hebt geproefd.