Italiaanse wijnen - Bossche Wijnkoperij

Italiaanse wijnen

‘De Laars’, zoals we het land kunnen zien als we de wereldkaart goed bekijken. Het land van de Caprese, pizza en pasta. ‘gelato’ en Gucci, truffel en Ferrari maar vooral ook het land van de ‘vino’ rosso, bianco e spumante!

Italië is een land wat we klimatologisch gezien naast noord en zuid ook in oost en west moeten verdelen. De Apennijnen die het land in de lengte in twee verdeeld zorgt naast een natuurlijke scheiding ook voor een klimaatverschil tussen oost en west. Daar waar we aan de Toscaanse kust; Bolgheri kennen vanwege het licht, de warmte en de droogte. Hebben ze op dezelfde hoogte aan de oostkust, de Marken een veel gematigder klimaat met meer vegetatie. Zoals altijd zien we dat terug in de type druivenrassen die per regio verbouwd worden.

Diversiteit is wellicht het kernwoord van Italië. In het noorden hebben we het - Duits georiënteerde -wijngebied Trento Alto Adige oftewel Sud-Tirol. Alle invloeden van de tijd dat Oostenrijk hier heerste zijn nog merkbaar. Niet alleen de Duitse taal welke hier als eerste gesproken wordt maar ook hoe de regio georganiseerd is, de druivenrassen en vergeet de keuken niet. Het Noorden van Italië is zo ie zo een heel divers en interessant gebied. Piemonte met zijn bekende Barolo en Barbaresco, Lombardije met zijn geweldige Franciacorta, en ook Friuli maakt heerlijke bubbels. Daarnaast mogen we natuurlijk Veneto niet vergeten met z’n wereldberoemde Valpolicella’s zoals Ripasso en Amarone.

In het midden kunnen we niet om Toscane heen, maar vergeet niet de minder bekende gebieden als de Marken en Abruzzen niet. In het zuiden hebben we krachtige rijpe wijnen uit Salento, de hak van ‘de Laars’. Vooral Primitivo kent vele liefhebbers. En als laatste hebben we de eilanden Sicilië en Sardinië met weer een hele reeks aan inheemse druiven zoals Grillo en Cannonau di Sardegna. Kortom een land met enorme diversiteit aan klimaten, landschappen, culturen en druivenrassen.