Italiaanse wijnen
‘De Laars’, zoals we het land kunnen zien als we de wereldkaart goed bekijken. Het land van de Caprese, pizza en pasta. ‘gelato’ en Gucci, truffel en Ferrari maar vooral ook het land van de ‘vino’ rosso, bianco e spumante!
Italië is een land wat we klimatologisch gezien naast noord en zuid ook in oost en west moeten verdelen. De Apennijnen die het land in de lengte in twee verdeeld zorgt naast een natuurlijke scheiding ook voor een klimaatverschil tussen oost en west. Daar waar we aan de Toscaanse kust; Bolgheri kennen vanwege het licht, de warmte en de droogte. Hebben ze op dezelfde hoogte aan de oostkust, de Marken een veel gematigder klimaat met meer vegetatie. Zoals altijd zien we dat terug in de type druivenrassen die per regio verbouwd worden.
Diversiteit is wellicht het kernwoord van Italië. In het noorden hebben we het - Duits georiënteerde -wijngebied Trento Alto Adige oftewel Sud-Tirol. Alle invloeden van de tijd dat Oostenrijk hier heerste zijn nog merkbaar. Niet alleen de Duitse taal welke hier als eerste gesproken wordt maar ook hoe de regio georganiseerd is, de druivenrassen en vergeet de keuken niet. Het Noorden van Italië is zo ie zo een heel divers en interessant gebied. Piemonte met zijn bekende Barolo en Barbaresco, Lombardije met zijn geweldige Franciacorta, en ook Friuli maakt heerlijke bubbels. Daarnaast mogen we natuurlijk Veneto niet vergeten met z’n wereldberoemde Valpolicella’s zoals Ripasso en Amarone.
In het midden kunnen we niet om Toscane heen, maar vergeet niet de minder bekende gebieden als de Marken en Abruzzen niet. In het zuiden hebben we krachtige rijpe wijnen uit Salento, de hak van ‘de Laars’. Vooral Primitivo kent vele liefhebbers. En als laatste hebben we de eilanden Sicilië en Sardinië met weer een hele reeks aan inheemse druiven zoals Grillo en Cannonau di Sardegna. Kortom een land met enorme diversiteit aan klimaten, landschappen, culturen en druivenrassen.
Veneto
Op nog geen 30 kilometer in het achterland van Venetië bevindt het huis Barollo zich. Barollo maakt uitmuntende wijnen, geïnterpreteerd volgens de grote Italiaanse wijntraditie die naar de toekomst kijkt. Elke verwerkingsfase is de kruising van deskundige kennis van wijnbouw, oenologie en Italiaanse stijl. Er wordt hier niet getracht iets te maken wat geen grondslag kent. Het belangrijkste kenmerk van de Barollo-wijnen ligt in de druiven, vakkundig verbouwd in 50 hectare wijngaarden. E
lke wijngaard wordt ontworpen alsof het de eerste is. Er wordt hier gecultiveerd met zorg, passie en gevoeligheid. De wijngaarden worden strak geleid in Cordon en de gebruikte wijnbouwtechnieken behoren tot de modernste, met korte snoei en ontbladering.
Paradepaardje en prijswinnaar Frank! van Barollo is verrassend genoeg gemaakt van 100% Cabernet Franc, een druif die hier van oorsprong niet voorkomt
Metodo Classico Alfredo Barollo
Frater Bianco
Frater Rosso
Frank!
Veneto - Puglia
Cantina Milani
Milani maakt deel uit van het portfolio van de wijnmakersfamilie Rocca. Francesco Rocca was degene die in 1880 Vinicola Rocca startte. Aanvankelijk produceerde de familie alleen ‘losse druiven’ voor verwerking in coöperatieve bottelarijen. Het huis beschikte toen nog niet over eigen wijnkelders. In 1936 kwam daar verandering in. Zijn zoon Angelo nam het wijnstokje over en bouwde een wijnkelder in Nardò in de provincie Puglia (de hak van de laars), maar het zou nog tot 1960 duren voor de eerste, eigen gebottelde fles wijn uit de kelder rolde. Inmiddels beschikken zij ook over een winery in Veneto en zijn ze uitgegroeid tot één van de grootste wijnbedrijven. Met 200 druiventelers als toeleverancier, is er diversiteit aan kwaliteit en goede selectie mogelijk.
Milani Pinot Grigio
Milani Pinot Grigio Rosato
Milani Negroamaro Primitivo
Toscane
Tenute Rossetti
Tenute Rossetti is een modern, jong en dynamisch bedrijf nabij Florence, in het hart van Toscane. Het is een toonaangevende wijnmakerij, wiens sleutel tot succes de sterke passie in elke stap van het wijnbereidingsproces is, ultramoderne apparatuur en ervaren en gekwalificeerde wijnmakers. De belangrijkste wijnen die ze produceren zijn Chianti, Chianti Classico en Toscana Rosso. De geschiedenis van Rossetti gaat terug tot begin 1900 met als oprichter Sabatino. Medio jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw treedt de derde generatie, vertegenwoordigd door Tino en Linda, toe tot het bedrijf. Ze koesteren de ervaring die hun ouders hebben opgedaan, nemen deze mee in de vernieuwing en investeren in de modernisering van de wijnmakerij en in het onderzoek naar de beste wijnbereidingstechnieken. Zo creëren ze wijnen met een uitgesproken persoonlijkheid.
Chianti
Chianti Classico
Puglia
Cantina Sava
Hier selecteren ze druiven van de oudste Primitivo-nakomelingen, die allemaal handgeplukt worden. De kracht van de wijnen komen voort uit het vermogen de 3 hoofdingredienten van de Salento wijntraditie te doseren: zon, zee en passie. Het Sava-gebied heeft een typisch Mediterraans klimaat met lange, hete zomers en een constante zeebries die de wijngaarden verkoeling geeft. Het is hier relatief vlak en de bodem bestaat uit rode aarde en klei, die rijk is aan ijzer door de kalksteen eronder.